Скара

ВАЖНИ ТЪНКОСТИ И ОСОБЕНОСТИ ПРИ ПЕЧЕНЕТО НА РАЗЛИЧНИ МЕСА НА СКАРА

Едва ли има някой, който да устои на изкусителния аромат от работеща скара, върху която се пекат вкусни деликатеси.
     Както знаем скарата е основната съставна част на барбекюто – метод на готвене, който е накарал много хора да го заобичат поради начина на готвене на месата, домашните птици, морските храни и зеленчуците, превръщайки ги в едно невероятно ястие.
     На какво да печем тези уникални продукти?
     Това е въпрос, на който всеки от нас е намерил отговора и е направил своя избор според условията, с които разполага, възможностите и предпочитанията си.
     Основните възможности за целта са две:
  • Да използваме грил с жарава от дърва
  • Да използваме електрическа скара
     Първият избор изисква наличието на открити площи (градини, дворове), с които не всеки разполага. Вторият избор изисква наличието на подходяща електрическа скара.
     Пазарът е залят от многобройни предложения, но преобладаващи са евтините електрически скари с ниско качество, с които не може да се постигне качествено изпичане на продуктите. Най-подходящи са изцяло неръждаемите тръбни електрически скари, които се срещат по-рядко на пазара и имат по-висока цена. Единствено тези скари отговарят на санитарно-хигиенните изисквания, тъй като в изпечените продукти не се отлага ръжда и боя.
     Такива скари произвеждаме ние, които са единствените сертифицирани скари в България. Скарите МИСТЪР ДОРО.
     След като вече разполагаме с подходящата скара, трябва да изберем и подходящото месо за печене. Подходящото месо за скарата е прясното, а не замразеното. Покупката на вече мариновани меса не е за предпочитане, тъй като в маринатата може да е сложено месо, което е било замразено и в значителна степен вече е загубило вкуса си. Целогодишно в магазините може да се намери различен вид месо. Всеки от нас купува това, което предпочита.
     По важна е неговата подготовка за скарата. Най- трудно за приготвяне е телешкото месо, тъй като е по-сухо и е нужно да се нареже по-тънко, да се начука и да се втрие мазнина в него.Ако прекалите с изпичането му, може да го направите сухо и безвкусно.
     В зависимост от вкусовите предпочитания, могат да се използват маринати или само омасляване и добавяне на сухи подправки.
     Приготвянето на месо и топлинната му обработка изискват специален подход и познания, както и различни видове маринати, които са неизменна част от скарата.
     Любителите на по-сочните меса трябва да знаят, че маринатата е нещо много важно за печените меса. Напоследък все повече се препоръчва маринованото месо, при което се потиска образуването на канцерогенните хетероциклични амини. Те са страничен продукт при печенето на мускулни тъкани на червени меса, птиче месо и някои видове риба. Според Американския институт за ракови изследвания, мариноването на месото може да предотврати появата на тези амини до 92-99%.
     Съществуват различни рецепти за маринати, но бих искал да споделя с Вас маринатата на един горнооряховски специалист на скарата г-н Цецо Цонев. Тя има следните съставки:  мед, соев сос, къри, бира или вино , малко водка, свеж магданоз, целина и сол. Те се объркват и месото престоява в тях 24 часа, за да поеме хубаво ароматите.
     За рибните продукти този майстор препоръчва марината включваща зехтин, сол, черен пипер, малко оцет, чесън и орехи.
     Онези от Вас, които не ползват маринати, задължително трябва да нарежат по-тънко (около 15 мм) месото, да го начукат, да го намажат с мазнина и да го овкусят със сол, черен пипер и други подправки по свой вкус. При печенето обръщайте по-често месото върху скарата, за да се запазят соковете в него. При печенето на шишове и шашлици е добре късовете да са по-близо един до друг, за да се запазят сочни.
     Не забравяйте, че за да не ви пари на ръцете, зареждането на скарата трябва да става от педната към задната част, а свалянето на изпечените продукти в обратен ред.
     На любителите на грила с дървени въглища напомням, че медицинските проучвания показват повишен риск от рак на дебелото черво, панкреаса и рак на млечната жлеза свързани с ВИСОКИЯ прием на печени на дървени въглища меса. В Канада дървените въглища са ограничен продукт съгласно Закона за опасните продукти.
     Въпреки опасностите, които крие печенето на дървени въглища, здравните специалисти препоръчват печенето  като здравословен начин на готвене, ако е направено по правилния начин. А за това е измислена тръбната електрическа скара. Нали не сте виждали кебапчийниците да работят с други скари различни от тръбните?
     Ако все още нямате хубава тръбна скара, опитайте качеството на нашите скари, които никога не ръждясват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *