Скара

НАЙ-ВАЖНИТЕ КРИТЕРИИ ПРИ ИЗБОР НА ДОМАКИНСКА ЕЛЕКТРИЧЕСКА СКАРА ЗА ПЕЧЕНЕ НА МЕСНИ ПРОДУКТИ

Уважаеми потребители,
Даваме си сметка, че пазарът (реалният и виртуалният) e залят от предложения на домакински електрически скари, което безспорно затруднява Вашия избор при покупката на този уред. С настоящият материал бихме желали да направим лесен и правилен този избор. Затова внимателно решавайте къде ще дадете парите си, тъй като в единия случай ще бъдете разочаровани, а в другия удовлетворени от избора си.
Съществуват много критерии при избор на домакинска скара, които ние най-условно разделяме на две групи – съществени и несъществени (важни и маловажни).
На втората група критерии, като: дали има или няма гладка и оребрена част на работната повърхнина; дали има терморегулатори, ключове и контролни лампи; дали има красиви пластмасови дръжки и други орнаменти; дали има в близост до Вас оторизирани сервизи за ремонт и пр., ние няма да се спираме защото тези критерии се отнасят до масово разпространените скари с ниски цени и ниско качество. На това място трябва да си отговорите на следния въпрос: „Може ли една скара да струва 30, 40 или 50 лева и да е качествена?“
 1. Затова ще спрем Вашето внимание върху съществените критерии, за да бъдете по-критични в избора си. В началото искаме да направим следното уточнение: Когато говорим за домакинска електрическа скара ние имаме в предвид изцяло неръждаемата тръбна електрическа скара, която е от сегмента на професионалните електрически скари, с които работят ресторантите и кебапчийниците, съобразени по размер и мощност с нуждите на домакинството. Те единствено се доближават до резултатите от изпичането на скарите с жарава от дърва. Могат да се използват почти навсякъде в домакинството – в градината, на балкона, в кухнята. Загряват бързо и не изискват гориво, единствено електрически контакт наблизо.
Тези скари са предназначени за печене на месни продукти (кебапчета, кюфтета, пържоли, шишчета, риба и рибни продукти)  и не са  „вълшебен“ мултифункционален уред, който може всичко (да пече сандвичи, палачинки, зеленчуци и пр.)
 1. Нашите скари МИСТЪР д’ОРО са предназначени за печене на месни продукти ( кебапчета, кюфтета, пържоли, шишчета, риба и рибни продукти)  и не са  „вълшебен“ мултифункционален уред, който може всичко (да пече сандвичи, палачинки, зеленчуци и пр.). Те не ръждясват, защото изцяло са изработени от благородна стомана, вкл. и крепежните елементи. която е от сегмента на професионалните електрически скари, с които работят ресторантите и кебапчийниците, съобразени по размер и мощност с нуждите на домакинството. Те единствено се доближават до резултатите от изпичането на скарите с жарава от дърва. Могат да се използват почти навсякъде в домакинството – в градината, на балкона, в кухнята. Загряват бързо и не изискват гориво, единствено електрически контакт наблизо.
 2. Скарите, които изпичат най-добре продуктите са тези с жарава от дърва, която добавя към тях автентичния опушен от огъня вкус от оригиналния източник на топлина-дървото. Забележете, при тези скари няма терморегулатори! За жалост, ползването на тези скари е свързано с редица неудобства – нужда от пространство и подходящо място, време за запалване и образуване на необходимата жар, време за напълно изгаряне и изгасване (тази скара не може просто да се изключи) и пр. Защо те трябва да работят с жарава от дърва? Защото напоследък здравните специалисти все по-загрижено говорят за вредите от печене на продуктите със скара на дървени въглища, което представлява риск от ракови заболявания, тъй като при горенето дървените въглища отделят въглеводороди и сажди, които се наслояват в храната. В Канада дървените въглища са ограничен продукт съгласно Закона за опасни продукти (виж повече подробности в раздел ИНСТРУКЦИИ).
 3. Затова е измислена тръбната електрическа скара, която е от сегмента на професионалните електрически скари, с които работят ресторантите и кебапчийниците, съобразени по размер и мощност с нуждите на домакинството. Те единствено се доближават до резултатите от изпичането на скарите с жарава от дърва. Могат да се използват почти навсякъде в домакинството – в градината, на балкона, в кухнята. Загряват бързо и не изискват гориво, единствено електрически контакт наблизо.
Знаем, че изборът на домакинска скара е труден, което се дължи на три основни причини:
  1. Масовият български потребител не разполага с достатъчно парични средства. На всички е известно какви са причините за това – бедна държава….. беден народ.
  2. Във връзка с първата причина на пазара се предлагат предимно разнообразни евтини псевдо скари.Една част от тях лесно се разпознава, но по-голямата част е успешно замаскирана чрез лъскави външни елементи и фалшиви описания придружени със снимков материал.
  3. Липса на познания и критерии при избора на скара.
   Тъй като не можем да повлияем на причините за трудния избор на скара по т.1 и т.2, в следващата част от нашето изложение ще се опитаме да изясним по-подробно т.3, с което да обогатим познанията Ви и споделяйки нашия опит, да помогнем за формирането на правилни критерии при избора на този необходим за всяко домакинство уред.
Преди да започнем производството на нашите скари, трябваше да изпълним две много важни задачи:
 • Първо – да се запознаем задълбочено със съвременните норми и регламенти за съответствие на този вид продукт с европейското законодателство.
 • Второ – да проучим подробно пазара на скари в Европейската общност, част от която е и България.
Даваме си сметка, че пазарът (реалният и виртуалният) е залят от предложения на домакински електрически скари, какъвто е предмета на нашата дейност.
Не се притесняваме от този факт, защото на пазара малко български производители предлагат изцяло неръждаема тръбна електрическа скара, а масово се предлагат псевдоаналози с ниско качество. Вносните скари не са от този сегмент на тръбните електрически скари. Те са компактни, олекотени с привлекателен дизайн. Оборудвани са с един нагънат реотан и метална решетка върху него или с керамична плоча (гладка или оребрена). Всички тези скари имат монтиран терморегулатор, който изключва нагряването на реотана (дори когато е на MAX) за да го предпази от прегряване, точно тогава , когато му е нужна мощност за да изпича, а не да изсушава продуктите, което е най-същественият им недостатък. Изцяло неръждаема тръбна електрическа скара от внос се среща много рядко на пазара и то на много по-висока цена.
Изборът на най-добрата електрическа скара за вас може да бъде доста труден тъй като на пазара има много възможности. Имайте предвид критериите по-долу когато търсите идеалната електрическа скара.
Най-добрата електрическа скара: какво да търсите
Изборът на най-добрата електрическа скара за вас може да бъде доста труден тъй като на пазара има много възможности. Имайте предвид критериите по-долу когато търсите идеалната електрическа скара.
Повърхност за готвене
Размерът на повърхността за готвене се различава много при различните модели скари. Някои електрически скари ви позволяват приготвянето на количество продукти за трима или четирима души, а някои дори имат двойна повърхност за готвене както в долната част, така и върху капака й.
Други електрически скари са по-пестеливи и предлагат една по-малка площ за готвене, където можете да готвите за максимум 1-2 души наведнъж.
Някои модели електрически скари се използват на покривната плоча на капака за едновременно приготвяне на продукти и върху двете части.
Нещо повече, повърхността за готвене на някои скари може да бъде в класическа форма или като гладка плоча, която се нагрява, други предлагат комбинации и от двата модела.
Харакеристики
Повечето електрически скари предлагат еднакви основни характеристики, като незалепващи повърхности за готвене и контрол на температурата.
По-напредналите модели електрически скари предлагат таймери, стъклени капаци, подвижна повърхност за готвене и светлинни индикатори, характеристики, помагащи за по-лесната употреба и по-бързото почистване.
Температура на готвене
Температурата варира в зависимост от избрания модел електрическа скара.
Някои скари предлагат температура на готвене между 65 и 200 градуса по Целзий, докато други позволяват готвене само температурен обхват между 150-200 градуса по Целзий, без да предлагат настройка за ниска температура.
Най-подходящият температурен обхват се определя от вида продукти, които искате да готвите.
Например, ако искате да сготвите ястие, което изисква по-бавно приготвяне, като по-дебелите парчета месо или пилешките бутчета, най-добрата електрическа скара за вас е тази, която позволява възможно най-широк температурен обхват.
Ако всичко, което искате да приготвяте на скарата, са тънки филии червено месо или хамбургери, скара, предлагаща само високи температури е всичко, от което се нуждаете.
Обслужване и гаранция
Гаранцията, предлагана за най-добрата електрическа скара е обикновено 24 месеца. Преди да закупите проверете дали в близост до вашето населено място има оторизиран сервиз на производителя в случай на проблеми.
Можете също да закупите и удължена гаранция, предлагана от търговците, за да удължите стандартната гаранция, предлагана от производителя.
Най-добрата електрическа скара е компактна и лесна за използване, предлагайки ви възможност да се наслаждавате на ястия на скара в удобството на дома ви.
Електрическата скара  е много полезна тъй като ви позволява да готвите множество продукти, предлагайки ви незалепваща повърхност за печене, за лесно готвене и почистване.
Най-добрата електрическа скара: препоръки
Основавайки се на критериите опираси по-горе, можем да ви предложим няколко електрически скари, предлагащи най-доброто съотношение  качество/цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *